Momentum DMT tarafından geliştirilen ve firmanın kendi ürettiği LipSync teknolojisini sıkça kullanan Culpa Innata oyunu hakkında bilgi almak için:
http://www.culpainnata.com
http://www.momentum-dmt.com
Momentum DMT tarafından geliştirilen ve firmanın kendi ürettiği LipSync teknolojisini sıkça kullanan Culpa Innata oyunu hakkında bilgi almak için:
http://www.culpainnata.com
http://www.momentum-dmt.com
Abi vallahi çok haklısın. Bir mesaj atmışlar(Adventuresoul'dan Juli) Türkçe ama tek cevap gelmemiş. Bir cevap ben attım. Üzerinden 2 ay geçti hâla tek cevap yok. Garip. Özel mesajlara da cevap vermiyorlar.
Demolarına baktım , farklı birşeyi bırak pek bir şey göremedim, ikide bir göz kırpan karakterler haricinde . Facial animation bundan mı ibarettir? Hani yanaklar, dudaklar , kaş ve göz hareketleri... Facial animation üstüne çalıştığı iddaasındaki bir şirket en azından göz kırpma haricinde görsellikler sunmalı .
İlgilenenler için örnek:
http://grail.cs.washington.edu/projects/realface/animation.html
en alttaki linkleri tıklayın.
Firmanin gelistirdigi lipsync teknolojisi zaten uzerinde oldukca dusunulmus ve cozulmus bir problem. Bunun yerine var olan cozumlerin uzerinde neden durmadiklarini cok merak ediyorum. Mesela piyasada cokca kullanilan Lifestudio:Head oldukca kapsamli ve yetenekli bir cozum. Sanirim Momentum, Real-time Lipsync hakkinda bir seyler yapmaya calisti ve bu konuda pek de basarili olamadilar. Sadece agiz haraketlerine ve goz haraketlerine odaklanmalari Lipsync problemlerine pek dogru bir yaklasim saglayamadiklarinin bir gostergesi. Zira seyredenler bilir KanalD de yayinlanan Adile Teyze isimli programda ne kadar gerceklik soz konusuydu. Daha guzel iş cikarmalarini beklerdim.
Bahsi gecen lifestudio icin:
http://www.lifemi.com/
firmalar bir şekilde kosgeb, ttgv gibi kaynaklardan fon alabilmek için bu tarz teknolojiler üzerinde *geliştirme* yapmak durumunda kalıyorlar, sanırsam..
Ceidot'un yaptığı gibi. Ki oyun yapmak pek teknoloji geliştirme sayılmaz. Bi de forumlarında çıldırıyorlar neden destek çekildi diye. Daha sonra hazır çözümlere yöneldiler, teknoloji geliştirmeyle hiç alakaları kalmadı.
Oyun yapımı teknoloji geliştirmek midir? Evet teknoloji geliştirmektir. Teknoloji geliştirmek için sadece genetik üzerine araştırma yapmanız, ağır iş makinası üretmeniz, ya da ne biliyim bir buzdolabını daha az elektrik ile çalışır hale getirmeniz gerekmiyor.
Oyun yapma dediğiniz işe bakacak olursanız; bu piyasa dev bir sektör ve arkasından da koskoca başka bir dev sektör olan donanım sektörünü sürükleyecek kadar da üretken. Günümüzde yapılan oyunlar ile 5 sene öncesindeki ürünleri bir karşılaştırın. Aradaki teknolojik gelişmeyi görmemek mümkün mü?. Bakın, o grafikleri size gösteren grafik kartı teknolojisi olabilir, fakat o kartın özelliklerini kodlayan da yazılımcılar, bunu nedense hep unutuyoruz. Evet; oyun üretmek teknoloji geliştirmektir, hem de en hasından.
Destek verme işine gelirsek; Dünyada bunun birçok örneği var. Çok uzaklara gitmeye gerek yok - Fransa örneği mesela. Bu ülkede devlet oyun geliştirici firmalara yol açmak için oldukça sağlam ödenekleri serbest bırakmış durumda. Fransız bir firma söyleyecek olsam aklıma ilk gelen isim: Ubisoft ve dikkat ederseniz ubi son yıllarda büyük bir atılım içerisinde, nasıl oldu bu iş sizce.. Yada çok uzaklara gidelim, Güney Kore 'ye mesela. Bu ülkede yine durum aynı, fakat çılgınlık Fransa ile karşılaştırılamayacak boyutta. Devlet oyun üreticilerine devasa imkanlar sağlıyor. Eh oyun üretenler de bunun karşılığında -devasa- oyunlar ile piyasayı alt üst ediyorlar tabii..
İmengi, Sobee, Taleworlds, Yoğurt.. bu firmaların ortak yönü; hepsi de Türkiye 'de oyun yapmaya çalışan firmalar, ve inanın bunların hepsi de devletten bir şekilde ödenek/yardım/destek almaya çalıştılar ama hiçbiri başarılı olamadı. Yazıktır.
Peki kimler destek alıyor? Hangi firmaların ne kadar proje ile destek aldığını görmek için ufak bir araştırma yapmak yeterli. Yanlış hatırlamıyorsam TTGV nin web sayfasında güncel bir liste online olarak vardı. Aklıma gelen en yükseklerden birkaç sayıyı buraya yazıyim..
Vestel: ~45 projesi ile destek almış
Beko: ~20 projesi ile destek almış
Aselsan: ~30 projesi ile destek almış
Liste uzayıp gidiyor, 2005 içerisinde yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 800 kadar proje destek almış. E be kardeşim, hepiniz mi kanserle mücadele ediyorsunuz, hepiniz mi uzaya çıkıyorsunuz, hepiniz mi yurdum insanını kurtaracak müthiş buluşlara imza atıyorsunuz. Cevap; belki bir kısım proje başarı oluyor, ama çoğu da deneme olarak kalıyor, zaten amaç ta yenilikçi fikirleri ve çabaları desteklemek. Olaya lütfen bir de bu açıdan bakın.
Listeden anlaşılan şey; genelde arkası sağlam, multimilyonluk iş yapan, ihale alan firmalar destek alma işinden de elleri boş dönmüyor. Bu firmalar birde üzerine bonus olarak teknokent denilen mekanlara ufak bürolar açaraktan vergiden de büyük kazanımlar elde ediyorlar. Sonra biz oyun geliştirenlere destek vermeyelim; çünkü teknoloji geliştirmiyorlar, çünkü faydalı birşey yapmıyorlar, çünkü zaten oyunlar çocuk işi değil mi?
Yahu ben bizzat çalştığım yerlerde bile bu işlerin nasıl katakulli ile halledildiğini gördüm, kimse bana anlatmasın. Ha bu ülkede zaten hangi iş doğru yürüyor da bu iş doğru yürüyecek diyorsanız , haklısınız.
Zaten oyun işine girecek yeni arkadaşlara, firmalara ilk tavsiye: devlet desteğini unutun. Köstek olmasınlarda ben başka bir şey istemiyorum.
deniz.
TTGV, Kosgeb toptan yalan, geçin o kaynakları. Şekilci Türk insanının şekilci, sözde ar-ge kurumları. Çok merak ediyorum yıllardır var bu ttgv kosgeb niye bir Allah'ın Türk firması çıkıp adam gibi yeni bir teknoloji üretemedi?
Yoksa sakın eşe dosta peşkeş çekiliyor olmasın o fonlar? Bu memleketten her şey beklenir. Bu firmalar oyun yapıyoruz diye geçindikten sonra...
bu momentum 2 yıl önce biz FPS yapıyoruz üstelik tv3d kullanarak diye ortaya çıkan bir gazetenin haftasonu ekinde ufak bir bölümde haberi yayınlanan ama ortaya hiç birşey çıkaramamış olan ekip değil mi... bu adamlar bana hiç inandırıcı gelmedi...
Garip bir firma bu momentum.. Bir oyun yapıyorlar - kimsenin haberi yok, bir forumları var - türkçe bilen/konuşan yok. Bilemiyorum, bu kadar da içine kapanık olmak doğru mu değil mi? .. ama sanırım bu kadarı da pek doğru değil gibi.
Yani, kimseyle iletişime geçmeyince, "biz çok ciddi oyun yapıyoruz.." mu oluyor? olmuyor. hadi bakalım LipSync sen nelere kadir(mi)sin.. kolay gelsin.