Ch C/C++ Interpreter

Misafir Kullanıcı tarafından Cts, 28/10/2006 - 3:33pm tarihinde gönderildi.

Ne kadar başarılı olduğu tartışılır, fakat C/C++ programlama dillerini kullanarak yorumlanabilir programlar yaratma fikri oldukça ilginç olsa gerek. Zira birçok yorumlanabilir dilin C den esinlenerek geliştirildiğini ama C nin yapı itibariyle native executable üretmeye daha yatkın olduğunu düşünürsek.

Ch C/C++ Interpreter gayet iddialı olmasına rağmen, hemen hemen tüm derleyicilerle(borland, ms, gcc, watcom, etc.) sorunsuz derleyebildiğim 20-30 satırlık C programcıklarını Ch' a yorumlatana kadar akla karayı seçtim.

Tabii ki uzun süreli bir test sürecinden geçirmedim.

Ch yorumlayıcı ile birlikte ChSciTE adında güzel bir yazım editörünede sahip olabiliyorsunuz. Aslında ChSciTE, gnu/linux dünyasında uzun süredir kullandığımız SciTE nin win32 ye uyarlanmış farklı bir kopyası. Tam ekran moduyla sadece koda ve yapacağınız işe odaklanmak konusunda zorluk çekmezsiniz.

Bütün bunların yanında SIGL adında gayet gelişmiş bir grafik kütüphanesi ve Ch Mechanism Toolkit adında bir adet düzenek animatörü mevcut.

Tüm dökümanları, indirme linklerini ve daha fazlası hakkında bilgiyi yorumlayıcının ana sayfası vasıtasıyla edinebilirsiniz. Tüm yazılımlar akademik kullanım için serbest ve indirebilmek için üyelik gerekiyor.(tabii ki bedelsiz)
SoftIntegration

Ayrıca, interpreter nedir diye soracağını düşündüğüm arkadaşlar için ise google.com demek istiyorum.


deniz tarafından Paz, 29/10/2006 - 9:44am tarihinde gönderildi.

Interpreter (yorumlayıcı), özellikle embedable interpreter (gömülü yorumlayıcı?) demişken aşağıdakilerden de laf arasında bahsetmekte yarar var.

lua ve python . Bu ikisi piyasada birçok oyunda da yorumlayıcı olarak kullanılıyor. Tabiiki pekçok alternatifleri de var ama dediğim gibi en çok kullanılanlar bunlar.

Üzerinde çalıştığınız proje bazen bir script dilini kullanmayı pratik olarak zorunlu kılar (adventure ve rpg oyunları örnek gösterilebilir). Kimi zamanda script dili kullanmak konfigürasyon dosyaları yüklemek, çeşitli ayarlamalar yapmak ya da bir leveli oluşturmak ve saklamak için kullanılır. Birkere oyununuzun temelini scriptlerle yönetilebilmeye göre sağlam bir şekilde oluşturursanız işiniz çok kolaylaşıyor (ve de eğlenceli hale geliyor)..

Benim görüşüm; gerçekten ihtiyacınız var ise projenizi bir script diline bağlayın, yoksa işinizi kolaylaştıracak yerde çok daha karmaşık ve zor bir hale getirebilirsiniz (tecrübe ile sabittir..)


 

Ana Menü

Son yorumlar

Kimler çevrimiçi

Şu an 0 kullanıcı ve 0 ziyaretçi çevrimiçi.
Daha hızlı mı bilemem, fakat FireFox ve Google araç çubuğunu kullanmak kesinlikle çok daha kaliteli ve güvenli bir web deneyimi sunuyor :)
Bu site; Deniz Aydınoğlu 'nun türk oyun sektörü ile ilgili derlediği, ve site gönüllülerinin yayınlanmak üzere bize yolladığı haberler ile içeriğini oluşturmaktadır. Kimdir bu deniz diye sorarsanız, en iyi cevabı deniz 'in kişisel sitesinde bulmanız olasıdır.