Türk Oyun Sektörü (Aralık.2005 - Haziran.2006)

deniz tarafından Pzt, 26/06/2006 - 11:16am tarihinde gönderildi.

Oyunyapimi.org sitesinin kapalı olduğu 7 aylık dönem içerisinde Türk oyun sektörü içerisinde birçok gelişme yaşandı. Okuyacağınız bu makalede geride kalan 7 ayın Türk oyun yapımı camiası açısında bir incelemesini bulacaksınız.

Birçoğunuzun da bana katılacağı üzere bu dönemde yaşanan en heyecan verici gelişme Erkan Bayol önderliğinde İmengi isimli firmanın kurulması oldu. Ankara Bilkent Cyberpark bünyesinde kurulan firma, kuruluşunun hemen ardından Hükümran Senfoni ismindeki oyun projelerini açıkladı. 15 kişilik bir çekirdek kadro ile yola çıkan İmengi ekibinin kadrosunda Türk oyun camiasının da yakından tanıdığı isimler bulunmakta. Programlama kanadında Hakan Nehir (Koridor projesi), ve grafik kanadında yer alan ilüstrasyon sanatçısı Kerem Beyit ilk bakışta gözümüze çarpan tanıdık isimlerden.

İmengi ekibi Erkan Bayol ve Hakan Nehir den oluşan bir ekip ile GDC (Game Developers Conference) 2006 ya katıldı, burada pekçok yabancı dağıtıcı firma ile görüşmelerde bulundu. Öğrendiğimiz kadarı ile burada yapılan görüşmeler oldukça olumlu geçti, tam olarak bir anlaşmaya varılamasa da, İmengi ekibi oyun projesinde kullanacakları oyun motoru teknolojisi konusunda hepimizin yakından bildiği bir dev ile ortaklık anlaşması yaptı. Bu anlaşma sonucunda Hükümran Senfoni oyun projesinde Gamebryo oyun motorunun kullanılacağı kesinleşti.

İmengi cephesindeki son durum ise şöyle özetlenebilir: Kerem Beyit birkaç ay önce çeşitli anlaşmazlıklardan ötürü proje ekibinde ayrıldı. Bu hatırı sayılır kan kaybına rağmen ekip geri kalan kadrosu ile çalışmalarına devam ediyor. İmengi şu anda büyük bir süratle oynanabilir bir demo geliştirmeye çalışıyor. 3 ay gibi kısa bir zamanda bu demoyu bitirip tekrar oyun dağıtıcıları ile masaya oturacaklar.

Bu arada İmengi firmasında bahsederken bu firmanın ve özellikle kurucu Erkan Bayol un sektöre olan geri dönüşü ve bilgi paylaşımına verdiği önem de ayrıcana üzerinde konuşulmayı hakediyor. İmengi çalışanları gerek çeşitli medya kanallarından verdikleri röportajlarında gereksede kendi web sitelerindeki forumlar vasıtası ile yaptıkları açıklamalar ile devamlı olarak projenin gidişatı konusunda camiayı bilgilendirdi. Ayrıca türk oyun sektörüne bakışlarını da çok net olarak açıkladılar. Bu davranışlar camiamıza artı değer olarak dönen önemli kazanımlardır. Keşke sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen diğer profesyonel Türk firmalar da İmengi nin gösterdiği bu samimi tutumu sergileyebilselerdi.

Bir başka dikkat çekici proje ise Mount & Blade oldu. Bu proje TaleWorlds firması tarafından geliştirilen bir RPG oyunu. Şu anda halen yapım aşamasında olan oyun aynı zamanda internet üzerinden de shareware olarak satılmaya devam ediyor. Geride kalan aylar içinde projeyi yürüten yegane iki isim olan Armağan ve İpek de Ankara Bilkent Cyberpark bünyesinde bir şirket kurdular. Bu proje takip ettiğimiz kadarı ile intenet üzerinde çok büyük bir oyuncu kitlesine sahip. Dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar TaleWorlds forumları aracılığı ile devamlı olarak projeye katkıda bulunuyorlar. Oyunun mod yapımına imkan vermesi ve geliştirilmeye açık mimarisi sayesinde şu anda bile sayıları artan çok sayıda MODu bulunuyor. Armağan ve İpek in forumlar aracılığıyla insanlar ile kurduğu içten iletişimin projenin popüleritesinin artmasında oyunun kalitesi kadar etkili olduğunu düşünüyorum.

Son birkaç hafta içinde aldığımız haberlere göre oyun GamersGate portalı üzerinden satılmaya başlanacak. Bu sayede Mount & Blade 'in çok daha geniş kitlelere ulaşması sağlanacak. Armağan ve İpek muhteşem bir iş çıkarıyorlar ve görünüşe göre bunu devam ettirmeye de kararlılar. Türk geliştiricilerin shareware piyasasına neden sıcak bakmadıklarını anlayabilmiş değilim. Mount & Blade projesi küçük bir geliştirici ekibin sıkı bir çalışma sonunda shareware dağıtımı seçerek gerçekten para ve başarı kazanılabileceğini açıkça ortaya koyuyor.

İstanbul isimli MMORPG oyun projesi ile bir sene önce epey gündemde olan ve insanların iştahını kabartan ekran görüntüleri yayınlayarakta camianın beklentisini üst seviyelere çıkaran Sobee ekibinden ise geride kalan 7 ay çerçevesinde dişe dokunur bir haber alınamadı. Aldığımız duyumlar ekibin lider programcısının çeşitli anlaşmazlıklar sonucunda projeden ayrıldığı. Bu projeye çok ümit bağlamıştık, şimdi ise günden güne ümitlerimiz kayboluyor. Umarım işleri tekrar yoluna koyarlar. Fakat bir eleştiri yapmak gerekirse, TaleWorlds ve İmengi 'nin camia ile etkileşimini Sobee ve tabii kurucusu Mevlüt Dinç 'te görememek bizleri gerçekten üzüyor. Zaten oyun yapımı ile ilgilenen bir avuç insanın birde birbirinin yaptıklarından haberdar olmaması pek de doğru gibi gelmiyor bana..

Bir diğer gelişme de eski oyun firmalarımızdan olan Yoğurt Teknolojileri 'nde yaşandı. Bu firma hatırlarsanız Pusu oyununun yapım aşamalarında 3tegames ekibine katkıda bulunmuştu. Pusu oyununun satış grafiğinin gösterdiği talihsiz başarısızlığın ardından Yoğurt bu seferde bir reklam oyunu ile karşımıza çıktı. Eti firması için hazırlanan Mekanik İstila isimli bu oyun promosyon olarak ürünü alanlara dağıtıldı. Dağıtımın eski-usül-posta(!) yolu ile yapılması dolayısıyla ben dahil pek çok oyun yapımına meraklı kişi bu oyunu elde edemedi, fakat yine de Türkiye 'de bir ilk olması nedeniyle heyecan verici bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Yoğurt dan kötü bir haberde apar topar Pusu ve 3tegames sitelerinin kapatılması oldu. Bu durumun ne kadar Yoğurt Teknolojileri ne kadarda 3tegames ile ilgili olduğunu bilemesekte bu projeyi bu kadar kolay çiğnediklerini görmek beni gerçekten üzdü.

Direk olarak oyun yapımı ile bağlantılı olmasada güzel bir etkinlikte Türk demo camiasında yaşandı. Mart ayının başında İstanbul Bilgi Üniversitesi 'nde gerçekleştirilen Nightshift demo partisinde pekçok yerli ve hatta birkaçta yabancı katılımcının yaptıkları çalışmalar sergilendi, scene göreli çeşitli etkinlikler düzenlendi, yarışmalar yapıldı. Yarışma kategorileri arasında oyun yapımı da bulunmakta idi. Türkiye 'den zeki -ve eğlenceli- insanların düzenlediği bu güzel organizasyon geçen aylar içerisinde hatırda kalan başarılı etkinliklerden biri oldu.

Evet, benim takip edebildiğim kadarı ile son 7 ayda yaşanan önemli gelişmeler bunlar. Umarım yukarıda bahsettiğim aktif profesyonel projeler sürekliliklerini devam ettirip başarılı olabilirler.

Kendinize iyi bakın.


Mehmet Deniz Aydınoğlu
26/06/2006


Misafir Kullanıcı (?) tarafından Pzt, 03/07/2006 - 3:35pm tarihinde gönderildi.

Yav bide türkiyeden taze oyun haberi diye yazmışsınız ama en önemlisini atlamışsınız Kabus 22 yi .bilmiyorum belkide yapımcılarıyla aranızda bi problemmi var ama bu denli kaliteli bi türk yapımı oyunuda görmezden gelmeniz beni şaşırttı.bide oyun yapımı org olarak destekte bulunacaüınız yerde yokmuş gibi davranmışsınız.ben bu oyunu sabırsızlıkla bekliyorum buradada göremeyince üzüldüm.Artı birde sitenizin ana consepti oyun yapımı olacak, lütfen birazda etrafımıza bakıp nerde hangi türk oyunu var onlarada bakalım.herkeze sevgiler saygılar.biraz daha dikkat...


deniz tarafından Pzt, 03/07/2006 - 5:08pm tarihinde gönderildi.

Kabus22 ekibinide kendini saklayan ve projenin gidişatı konusunda bilgi vermekten kaçınanlar listesinin üst taraflarına yerleştirebiliriz sanırım. Yine de haklısınız -kesinlikle- bu makalede olmayı hak ediyorlardı. En azından web sayfalarının adreslerini verelim ve geçte olsa bu noktada bir düzeltme yapmış olalım :)

Kabus22 web sitesi

 

Ana Menü

Son yorumlar

Kimler çevrimiçi

Şu an 0 kullanıcı ve 1 ziyaretçi çevrimiçi.
Daha hızlı mı bilemem, fakat FireFox ve Google araç çubuğunu kullanmak kesinlikle çok daha kaliteli ve güvenli bir web deneyimi sunuyor :)
Bu site; Deniz Aydınoğlu 'nun türk oyun sektörü ile ilgili derlediği, ve site gönüllülerinin yayınlanmak üzere bize yolladığı haberler ile içeriğini oluşturmaktadır. Kimdir bu deniz diye sorarsanız, en iyi cevabı deniz 'in kişisel sitesinde bulmanız olasıdır.