Önceki başlık :: Sonraki başlık |
Yazar |
Mesaj |
coolprogrammer
|
Tarih: Tue Jun 07, 2005 7:44 am Mesaj konusu: OpenGl |
|
|
Arkadaşlar, size bir sorum olacak
OpenGl'de 3 boyutlu nesneler kodlarla yaratılıyorsa o zaman 3D Studio Max, Maya gibi programlar ne işe yarıyor? Kolaylık olsun diye mi yoksa onlarında ayrı bir kullanım şekli mi var?Bir de OpenGL'de 3 boyutlu nesne programlamak çok zor acaba 3D Studio Max ya da Maya'da çizdiğim üç boyutlu nesneleri OpenGL ile programıma aktarabilir miyim?
Aktarabilirsem nasıl aktarabilirim?Bunun bir tutorialı var mı?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler... |
|
Başa dön |
|
|
RoadMaster
|
Tarih: Tue Jun 07, 2005 8:27 am Mesaj konusu: |
|
|
evet opengl araciligiyla aktarabilirsin
3dsmax ve maya hakkında ise : open gl ile çizimler nokta nokta yapılır. mesela 3 nokta belirlersin ve üçgen yaratırsın.işte 3ds max ve maya tarzı programlar bu kordinatları kendi dosya sistemlerine kaydederler.ve sende örn : .3ds dosyasidir 3ds max in compile edilmis hali.sen bu 3ds dosyasini programina yukletirsin o dosya icinde anlatilan kordinatlarda gene programın dahilindi bulununan okuyucular ile yorumlanir ve şekle donusturulur.open gl ise bu seklin goruntulenmesini saglar.
iyi çalışmalar ! |
|
Başa dön |
|
|
coolprogrammer
|
Tarih: Tue Jun 07, 2005 8:32 am Mesaj konusu: |
|
|
Cevabın için yeniden teşekkür ederim.
Peki bunun yapılmasını anlatan yani yüklenmesini anlatan bir site var mı?
Çalışmalarında başarılar... |
|
Başa dön |
|
|
deniz Site Yöneticisi
|
Tarih: Tue Jun 07, 2005 8:56 am Mesaj konusu: |
|
|
internette dosya formatları ile ilgili tonla döküman ve örnek kod var.. sadece uygun kelimeler ile aramayı bilmen lazım.. birde mesela sadece 1-2 dosya formatını kullanmayı öğrenmen çoğu zaman yeterli oluyor, daha sonra çeşitli çevirici programlar kullanarak istediğin formatlar arasında zaten çevirim yaparak yükleyebildiğin dosya formatına dönüşüm yapabilirsin.. başlangıç olarak "wavefront obj" formatını tavsiye ederim.. metin tabanlı, kolay anlaşılır bir format.. ayrıca sitemizde bu formatı yüklemeyi anlatan bir döküman bile var.. animasyon kullanmak istiyorsan "quake2 md2" formatı iyi (=kolay) bir başlangıç olabilir.. yada direk 3ds formatından başlıcam diyorsan (ki zor değil) yine sitemizde bir döküman var.. ayrıca ben genelde google da "X format loading opengl" "X format tutorial" falan gibi aratttığımda yakın sonuçlara ulaşabiliyorum.. son olarak; piyasada bulunan hemen her eli yüzü düzgün 3d engine kodu da büyük referans kaynağı (ogre, plib gibi...) bunların en azından birkaçının kodunu arşivinde bulundurursan, gerektiğinde başvuru aracı olarak rahatlıkla kullanabilirsin.. |
|
Başa dön |
|
|
deniz Site Yöneticisi
|
Tarih: Tue Jun 07, 2005 9:23 am Mesaj konusu: |
|
|
+ 3dWin4 tarzındaki programlar ile direk bir model dosyasını h ve cpp şeklinde çeşitli veriyapılarına aktarılmış olarak çevirmek mümkün oluyor ama bence fazlasıyla gereksiz ve esnek olmayan bir kullanım yolu olur, tavsiye etmiyorum ama akılda tutmakta fayda olabilir belki... |
|
Başa dön |
|
|
coolprogrammer
|
Tarih: Tue Jun 07, 2005 9:24 am Mesaj konusu: |
|
|
Çok teşekkürler Deniz gogle'da dediğin gibi aradım ve buldum!
Yeniden teşekkürler ve çalışmalarında başarılar. |
|
Başa dön |
|
|
madprogrammer
Kayıt: Jun 10, 2004 Mesajlar: 290 Nereden: İstanbul // Üsküdar
|
Tarih: Tue Jun 07, 2005 10:48 am Mesaj konusu: |
|
|
ben de şunu söyleyeyim neden dökümanlardaki 3ds dosyasını yükleten dökümana bakmıyorsun. Biraz karışık gelecektir ama inan bana işine yarar |
|
Başa dön |
|
|
coolprogrammer
|
Tarih: Tue Jun 07, 2005 2:06 pm Mesaj konusu: |
|
|
Ona da baktım.Önerileriniz ve mesajlarınız içi teşekkürler. |
|
Başa dön |