iyi güzel şeyler diyorsunuz... ama türkiyede copyright vs düzelmeden bunlar hayalden öteye gidemez... bundan 7-8 sene önce amiga\'da assembler\'da oyun yazmıştım; gayet ticari bir şeydi. lakin sağolsun ortamın rezaleti, o oyunu asla pazara çıkarmaya cesaret etmedim. avrupada tanıdığım game develoepr arkadaşlarım vardı; altlarında araba, ev (havuzlu!) hepsi vardı oyun yazma sayesinde.. ama burda bırakın evi, bir oyun yapımından ancak herhalde 2 sene ev kiralanır orta halli birşey. yatırım yapan yok bu konuya; dağıtım zinciri vs zaten hiç yok. hal böyle olunca da hangi okul millete para kazanamayacakları bir bölüm açar ki? hoş, diğer bölümlerden adam çıkıyor mu? o da belli zaten.
zaten devlet de büyük sıçışlarda bulunuyo hep. 2. hindistan olabilme şansımız vardı son 3-4 sene içinde; ama bu kozu da değerlendiremedik pek. oysa birçok büyük şirket türkiye gibi ülkelerde seve seve offshore programcı tutmak ister... neden mi? rakamlarımız, en ucuz çalışan rusya\'dan bile %50 daha ucuz. ve programcı da tatmin olabiliyo bu rakamlara... bi ara bu şekilde offshore bir ekiple de çalıştım... programcılara 4-5 bin$ aylık gelir olabiliyordu. ama açıkgöz programcılarımız ne yaptı? böyle bir fırsat sunduğum halde bunu da tepti salaklar. sanki daha iyi bir şartları var da. neyse...
ama yine de taktir ediyorum; işin ucunda mesleki bir kariyer olmasa da bu konualra gönül vermişsiniz. her ne kadar bu kadar boktan şartlar olsa da hobi için bile olsa buna devam edin. zaten söylememe de gerek yok ya bunu.
ben de hafiften opengl\'e soyunacam sanırım... demo yazmayı özledim. haa, oyun yazma becerisindeki arkadaşlara www.bronxwhq.org olarak düzenlediğimiz competition\'u da haber eeyim bari; geçen sene mini bir demo competition yaptık aramızda, eski Bronx (demo) grubu üyeleri ve birkaç scener arkadaşla... Bu sene Nisan gibi tekrarı olacak ve bu sene game competition da ekledik listeye. İsteyen buyursun, tanışalım
Bende CPC464, C=64, AMIGA kökenli birisi ve özellikle türk/dünya demo ve amatör oyun piyasasını uzun süredir izlemekte olan bir kişi olarak şu saptamamı sizlerle paylaşmadan edemeyeceğim:
Bugüne kadar Türkiye de oyun sektörü oluşamamış olmasında elbette korsan yazılım kullanma oranının devasa boyutlarda olması büyük bir etken, fakat bundan daha önemli bir sorunumuz daha var diye düşünüyorum. Hadi profesyonel olarak oyun sektörü ve yazılımı bir kenara bırakalım, bu kadar yoğun bir genç nüfusa sahip olan ülkemde neden yazılım projesi bazında (oyun ve veya başka bir konu..) orijinal fikirler aynı yoğunlukta üretilemiyor, ve ya bu fikirlerin peşinden ısrarla gidemiyoruz.
Türkiye de amatör oyun / yazılım (shareware - freeware) piyasası varmı sizce ?.. Neden yok,neden olamıyor?? Biraz maymun iştahlıyız sanırım.. Bir işe hemen bi heyecanla başlayıp daha sonra ilk büyük engelde sıkılıp vazgeçiyoruz..
Hemen yarın telif hakkını korumaya yönelik olan ve uygulanmayan tüm kanunların uygulanmaya başlanacağını düşünün.. Peki ne olacak, ne olmasını bekliyorsunuz.. Hemen mantar gibi biten oyun şirketleri / grupları mı oluşacak.. 1-2 sene içinde yüksek kaliteli profesyonel oyun yazılımları mı üretilecek.. Hiç zannetmiyorum..
Amatör ürünler ortaya konulmadan, bu ürünler le uğraşan ekiplerin sayısı artmadan bu sektörde bir ilerleme sağlayamayız.. Biz burada temeli kurmaya çalışıyoruz arkadaşlar.. İleride birgün şartlar düzeldiğinde, ve ya risk alabilecek duruma geldiğimizde \"işte artık altyapımız hazır, hemen işe başlayalım\" diyebilecek düzeye gelmeye çalışmalıyız..
Zaman kırgınlık, küskünlük yapıp mazaretler uydurma diil, çalışma ve hazırlık yapma zamanıdır.. (diye düşünüyorum..).. örneğin ben tüm işime gücüme rağmen böyle bir siteye vakit ayırabiliyorum.. emeğimi harcıyorum.. siz katılıyorsunuz.. sitemizi ayakta tutmaya çalışıyorsunuz.. 1 sene önce E-OYUN da herkes bir web sitesi bile yok diyordu.. bende diyordum.. ve sonra baktimki birileri birşeyler yapmalı.. kimse yapmıyorsa ben yapmalıyım.. ve yaptım da.. Sizde yapın.. bu işe gönül vermiş herkes bişiler yapsın.. ancak bu şekilde istediğimiz, arzu ettiğimiz noktalara ulaşabiliriz..
Bunlar benim fikirlerimdi, okumaya katlandığınız için teşekkür ederim..
Kayıt: Jan 10, 2003 Mesajlar: 124 Nereden: Bazen Çanakkale bazen İzmir. Öğrenci Hayatı
Tarih: Mon Mar 03, 2003 4:19 pm Mesaj konusu:
Dün akşam üstü senin tüm bu yazdıklarını ben yazacaktım ama yorgundum ve Net\'ten ayrılmam gerekiyordu...Çok doğru söylemişsin, seninle sonuna kadar hem fikirim.
Selam,
düzenleyeceğiniz competition hakkında daha detaylı bilgi verecekmisiniz?
sitenize baktım ve site kapanacak diye birşeyler yazıyordu.
ayrıca nerede düzenleyeceksiniz? Ankara / İstanbul??
siteyi mali sebeplerden dolayı \'belki\' bir süreliğine kapatmamız gerekebielcek...malum hosting ücretsiz değil. ama compo olacak her halükarda.
nisan sonu gibi yapmayı tasarlıyoruz; tabii ki istanbul\'da. ankara\'lı olup da gelmek isteyen varsa, compo haftasonu olacağından aslında gelinebilir de. geçen seferki cumartesi ve pazar gününü kapsıyordu ve nonstop code yazıldı bu süre zarfında. yapılan işlerin bir kısmı orda hazırlanıp 40 saatte release edildiği için çok muhteşem sonuçlar yoktu; ama 40 saat için de gayet hoş işler olduğunu düşünüyorum. sonuçta pilot idi o; bu seferki biraz daha vakitli; biz de yeni yeni başladık kodlarımızı yazmaya. tabii o an orda yazmak isteyenlere de demo/intro compolar açık. ama oyun gibi bir programı 48 saatte yazılması biraz kasacak sanırım, hehehe
demo scene\'den birisi, bu demo scene nedir, nasil bisidir, compo nasil olur, party neye benzer, tr\'de bu durum ne durumdadir diye bisiler ciziktirse, ziyaretci mesela bronx\'tan sevgilerle bole bisiler yazsa, ya da yazilmisi varsa bizleri oraya yonlendirse.. zaten birer avucuz, iki avuc olsak..
demo nedir ne değişldir konularına burda girmeye başlarsam sitenin databasE\'i yetmeyebilir buna. bu yüzden www.scene.org adresinden başlayabilir, gamasutra ve flipcode\'da demo coding üzerine yazılara göz gezdirebilirsiniz.
bronx olaraksa biz, c64 ve amiga\'dan itibaren var olmaya başladık; o zamanlar sadece assembler mübah, gerisi günahdı. assembler\'da bir sürü demo ve intro hazırladık; sitede de bir kısmı bulunuyor zaten. çok ilgilenen varsa free/shareware olarak bulunabilecek emülatörlerle bunları çekip izleyebilir. bronx olarak birkaç tane oyun da yazdık... sonra pc çıktı.... ve mertlik bozuldu... 20bin farklı dilde her bişey yapılabilir oldu. ama hiçbiri de amiga\'da yaptığımız demoların tadında değildi. demo olayı zaten ayrı bir kültdür yurtdışında da. sınırları zorlamaktır; optimizasyonun nirvana\'sıdır da denilebilir. 512 byte içine realtime hesaplamalı dönen vektör küp ve sinüzoidal yazıyı başka türlü açıklanamaz zaten.
bir ara bronx epey bir sükse de yapmıştı yurtdışında; farklı ülkelerden üyelerimiz vardı. haralagürele vardı, dostluk vardı, eğlence vardı, bbs\'ler vardı...
şimdi de sadece eğlencesine demolara devam ediyoruz tek tük. hala c64\'de kod yazan cengaver elemanlarımız da var. bense pc\'de biraz takılıyorum. actionscript, opengl ve direct-x yeni ilgi alanlarım. bronx zamanından hasta bir kanka da GameBoy Advanced üzerinde demo yazacam diye tutturdu şimdi de. PS2\'de yakındır zaten, ona da el atmakta faide görüyorum, hehehe
sahsen ben biliyorum scene\'i bi sekilde. dedigin siteler de faydali eserler. oyun ile ilgili olarak da benzer sitelere link vermek mumkun, yani bu siteye de oyle bakinca \"ne gerek var?\" denilebilir. ben tr\'deki demo scene hakkinda bilgilendirme ve gelisme acisindan demistim. gavuristanda hala demo scene yasamakta, tr\'de de ugrasanlar var halen (saygilarimi sunarim). burasi gibi bir portal olsa, belki hem oyun hem demo dunyasi biraz daha gaza gelir, birseyler uretir. parti, compo bence guzel fikirler...
yok korsanlik falan diye tartisiyoruz ama demo scene\'i bile olmayan bir ulke malesef turkiye (democular alinmasin). demo sonucta ticari bir kazanc dusunmeden yapilan bir is. ve gavuristanda halen gayet populer. hangi democu The Party\'e gitmeyi istemez ki mesela.
diyecegim odur ki, mesele korsan meselesi falan degil. uretim ve kultur meselesi gibi geliyor bana biraz da. ne bir demo release ediliyor, ne bir shareware, bitmis, orta capta bir oyun var ortalikta. belki maymun istahlilik, belki motivasyon eksikligi, ya da dort bir yanimizi sarmis ve bizi ham yapmaya hazirlanan emperyalist gucler (ne?).. bilemiyorum..
yine kasmak lazim diye bitiricem, adet olacak bu gidisle bu da..
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız