Abbreviation of application program interface, a set of routines, protocols, and tools for building software applications. A good API makes it easier to develop a program by providing all the building blocks. A programmer puts the blocks together.
An application programming interface (API) is a set of definitions of the ways one piece of computer software communicates with another. It is a method of achieving abstraction, usually (but not necessarily) between lower-level and higher-level software.
Kayıt: Oct 23, 2005 Mesajlar: 57 Nereden: kopenhagen
Tarih: Tue Dec 06, 2005 5:39 pm Mesaj konusu:
Oyun kategorilerine girmeden once araclar kismini tamamliyalim.
.
Şu ana kadar programlama dillinden , API ve kütüphanelerden bahsettik.
Sira oyun için gerekli olan grafik ses vb. Parçaları oluşturmak için gereken araçlar nelerdir?
Şu başlıklar altında toplayabiliriz.
• 1 Grafikler
o 1.1 Raster-based drawing
o 1.2 Vector-based drawing
o 1.3 3D Modelling
o 1.4 Ozellesmis grafik araclari
• 2 Audio
o 2.1 Ses efektleri
o 2.2 Musik
Merak ettiklerinizi google' sorabilirsininiz, sanirim bu anket olusturmakta fayda var. ornegin kim ne icin hangi programi kullaniyor diye.
Bu arada yeni baslayanlar merak etmeyin eger sanatsal yeteneginiz yoksa basklarinin yaptiklarini nereden bulabilisiniz ve nasil kullanabilisiniz konularina da deginecegim.
Kayıt: Oct 23, 2005 Mesajlar: 57 Nereden: kopenhagen
Tarih: Wed Dec 07, 2005 1:36 am Mesaj konusu: Ne tarz bir oyun
Gelelim ne tarz bir oyun yapamak istiyorsunuz. Genelde butun oyunlar asagidaki kategorilerden birine sokabilirsiniz.
Macera Oyunlari (Escape from Monkey Island)
Masa oyunlari (satranc, tavla)
Kard oyunlari (pisti)
Kavga oyunlari - (The Tekken Serisi, street fighter)
First Person Shooters (Half-Life, Doom)
Multiplayer Oyunlar (Bir cok kisinin internet uzerinden ayni anda oynadigi oyunlar)
Platform Oyunlari - (Mario bross)
Bulmaca oyunlari (The Incredible Machine)
Yaris oyunlari (Gran Turismo, Need for Speed)
Real Time Strateji oyunlari(Populous)
Role Playing oyunlar (Fable, Morrowind)
Simulasyon Oyunlari (SimCity, SimAnything)
Spor oyunlari (FiFA, Nba)
Kelime macera oyunlari / Interactive fiction
Turn Based(sirali) Strateji oyunlar (Alpha Centauri)
Buyuk bir ihtimalle sizin yapacaginiz oyunda bunlardan birine gírecektir.
Simdi hangi tarz oyunlar sizin hosunuza gidiyor, neler dikkattinizi cekiyor , grafikler mi onemli , akicilikmi, Bu sefer en sevdiginiz oyunu oynarken elinize bir kagit kalem alin ve o oyunun sanki bir oyun dergisine yaziyormus gibi, kritigini yazin. Nasil olsa daha iyi olurdu gibi birde altina not dusun. Unutmayin bu yazdiginiz yazilari kendi oyununuz icinde kullanacaksiniz.
Kayıt: Oct 23, 2005 Mesajlar: 57 Nereden: kopenhagen
Tarih: Wed Dec 07, 2005 11:49 pm Mesaj konusu:
Geldik oyunun planlanmasi boulumune
İstek. her iste olduğu gibi, oyun programlamada en önemli olan öğe sizin ne kadar oyun programlalamacı olma isteğiniz. eğer gerçekten bu ise karşı bir heyecanınız yoksa, sadece bu isten para kazanmayı düşünüyorsanız, hiç bu ise bulaşmayın derim. bir kaç sene içinde zaten başka sektörlere kayış yaparsınız.
Her zaman öğrenme.
Oyun sektörü sürekli gelişmekte, her yeni öğrendiğiniz şey kısa bir süre içinde demode olamakta, oyun sektöründe var olmak demek, sürekli kendini yenilemek demek. Yeni gelişmeleri öğrenmek için sürekli internetteki siteleri takip etmek, gelişmelere ayak uydurmak zorundasınız.
Başlangıçta.
basit oyunlarala başlayın grafiklerden ziyade , oyun fikrini odaklaşın ve onu uyguluyamaya çalışın, console programlamada yaratılacak o kadar çok oyun varki. Daha sonra , tetris ve benzeri oyunlara geçin, sanırım hepiniz kare ve dikdörtgen çizmesini biliyordur. biraz daha hakim olmaya başladığınızda, pac-man tarzı oyunları deneyin. oyunlarınız için projeler yaratın fikrinizi yazın, şekileri çizin, yaparken yaşadığınız zorlukları yazın, bunlar hep ilerde size buyuk kolaylıklar sağlayacaktir. her şeyi kağıt kalem üzerinde bitirdikten sonra kodlamaya geçin. bu size büyük vakit kazandıracaktir.
State chart diagram nasil yazilir ogrenin, butun header file i yazin, kullancaginiz foksiyonlari yazin ve ondan sonra programlamaya baslayin.
kendinize ufak bir defter alin ve fikirlerinizi yazin. Asagidaki linkte nasil oyun dizayn yapanacaginiza dair bir limk var, ordan inglizce bir tutorial indirebilirsiniz. ilerde firsat bulusam bunun turkcesini hazirlamayi planliyorum.
Oyun oynama.
Eğer oyun programcısı olacaksanız, mutlaka oyun oynamayı sevmelisiniz ve sürekli oyun oynamanızı tavsiye ederim. Sevdiğiniz oyunlardaki özellikleri yazın neler sizin daha çok ilginizi çekiyor, hatta bazen sevdiniz oyunnun web sayfasına girip o oyun ile ilgili kritikler yazın.
İstek. her iste olduğu gibi, oyun programlamada en önemli olan öğe sizin ne kadar oyun programlalamacı olma isteğiniz. eğer gerçekten bu ise karşı bir heyecanınız yoksa, sadece bu isten para kazanmayı düşünüyorsanız, hiç bu ise bulaşmayın derim. bir kaç sene içinde zaten başka sektörlere kayış yaparsınız.
Bekleyin hemem bir fikriniz var bunu hayata gecireyeyim diye hemem programlamaya baslamayin. 100 saat hercayip ondan sonra ben bu oyunun begenmedim diye yari yolda birakmayin. dusuncelerinizi yazin arkadaslariniza gosterin,(yazin!) bakalim onlarda sizler gibi ayni heyecani paylasiyorlarmi.
Bu sayfa gibi sayfalara uye olun sizinle ayni fikri tasiyanlarla bir araya gelmeye calisin. Bu arada caliscaginiz kisileri sorumluluk sahibi insanlardan secin.
Birde oyun yapiminin ayrintilarina girmeden once son olarak hitap ettigim kisim tamamen inglizce deyimle( garage game programmers)'dir. eger professyonel bir firmada calisiyorsaniz sizden sadece bir is yapmanizi isterler.
Bundan sonraki konu
Artist degilim oyunum icin grafikleri ve sesleri ucretsiz nasil bulurum.
Sanirim Baslangic icin butun gerekenleri siralamis olduk, Atladigim bazi noktlar olabilir, lutfen kusuruma bakmayin.
Birkac kucuk tavsiye ile yazimi bitirmek istiyorum.
1. Denemekten asla vazgecmeyin.
2. Oyun oynamayi asla ihmal etmeyin.
3. Bir seyin birden farki sekilde yapilabilecegini asla unutmayin, yeni dusuncelere acik olun.
4. Bir gun iyi bir oyun programcisi oldugunuzda bugunlerinizi hic unutmayin
5. Bir ise baslamak o isin yarisi.
Herhangi bir sorunuz olursa once google, sonra bana sorabilirisiniz.
Kayıt: Oct 23, 2005 Mesajlar: 57 Nereden: kopenhagen
Tarih: Sat Dec 10, 2005 10:39 pm Mesaj konusu:
Umarim bu yazim , yeni baslayanlara yardimci olmustur.
Bundan sonraki konulari soru cevap halinde devam edebiliriz. yada bahsettigim konulardan sorusu olanlari bekliyorum.
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız