Önceki başlık :: Sonraki başlık |
Yazar |
Mesaj |
dealen
|
Tarih: Tue Apr 19, 2005 11:46 pm Mesaj konusu: |
|
|
bir kapağı amma problem ettiniz he.. Haketti adamlar.. kapak güzel olmuş ben beğendim ama arkadaşımızın dediği gibi kaslar rambonun kasındanda abartı |
|
Başa dön |
|
|
Ziyaretci
|
Tarih: Wed Apr 20, 2005 12:13 pm Mesaj konusu: |
|
|
{konuiçi}
Kapak güzel görünüyor. Oyunu sabırsızlıkla bekliyoruz ailecek
{/konuiçi}
{konudışı}
ebleda demiş ki: |
@cjungie:
2.5B 2.6+ vb... version gibi:) Bu acidan bakildiginda her oyun ad koyabileceginiz bir ture girer. 2.5uga hic sahitlik etmedim. Fazla birsey diyemem, sadece komik geliyor bana.... 6 degrees of freedom farkli bir olay. |
Wolf3D ve doom1 tarzı raytracing ile yapılan 3D oyunlar, 6DOF ı sağlamadığı için 2.5D şeklinde anılıyorlar.
{/konudışı} |
|
Başa dön |
|
|
cjungie
|
Tarih: Wed Apr 20, 2005 4:57 pm Mesaj konusu: |
|
|
Ziyaretci demiş ki: |
{konudışı}
Wolf3D ve doom1 tarzı raytracing ile yapılan 3D oyunlar, 6DOF ı sağlamadığı için 2.5D şeklinde anılıyorlar.
{/konudışı} |
evet demek istediğim tam olarak buydu...
@anakonu:
Şunu da belirtmek istiyorum, pusudan yana hiç umudum kalmamıştı ve bunu hep söylemiştim, bu da bana kapak oldu |
|
Başa dön |
|
|
ebleda
|
Tarih: Wed Apr 20, 2005 8:09 pm Mesaj konusu: |
|
|
Ziyaretci demiş ki: |
{konuiçi}
Kapak güzel görünüyor. Oyunu sabırsızlıkla bekliyoruz ailecek
{/konuiçi}
{konudışı}
ebleda demiş ki: |
@cjungie:
2.5B 2.6+ vb... version gibi:) Bu acidan bakildiginda her oyun ad koyabileceginiz bir ture girer. 2.5uga hic sahitlik etmedim. Fazla birsey diyemem, sadece komik geliyor bana.... 6 degrees of freedom farkli bir olay. |
{/konudışı} |
Konu disina cikmaya basladigimiz konusunda size hak veriyorum ve son birsey soyleyip bu konu uzerine (en azindan bu baslik altinda) mesaj yazmayi birakacagim. Eger arzu ederseniz yeni baslik altinda tartismaya devam edebiliriz.
DOF sayisi bir oyunun boyutunu temsil etmez. Yani 6 DOF ise 3D'dir demek dogru degil. Zira bu secilen koordinat sistemine baglidir. Kartezyen koordinat sisteminde 6 DOF ile elde ettiginiz bir goruntu kuresel koordinatlarda 5 DOF'la elde edilebilir. Ancak zoom etkisini katarsaniz, kuresel koordinatlarda, 6 DOF'a sahip olursunuz ki her 3D oyun bu ozellikle gelmiyor.
Her ne kadar Wolf3D veya Doom ciktigi donemlerde "3D" olarak anildiysa da, anladigim kadariyla bu 2.5D olayi bazi insanlarin "Ya su eskilerle yenileri birbirinden ayiracak bir ifade bulalim" diyerek yola ciktiklari bir sey. Bunun cikis noktasida Wolf3d veya Doom'da kullanilan spritelarin 3D uzayda 2D davranmasi olarak veriliyormus. Yani biz bir sprite'in cevresinde donerken onun hep kameraya donuk kalmasi imis. "True 3D" (bu da 2.5D'e alternatif baska bir tanim) tanimi ise spritelarinda (DOF sayisindan bagimsiz olarak) kamera acisi ile yon degistirmesi olarak tanimlaniyormus.
Fakat Istanbul Efsaneleri'ne bakarsak oyun icersinde cikan sprite'lar kameraya bakmasi gereken acidan bakiyor! Oyunun basit renderlama mantigindan dolayi hala onu yukardaki 2.5D tanimi icersine sokmamiz mumkun gozukmuyor ki bu hala Istanbul Efsaneleri'nin ilk cikan 3D oyun olma unvanini korumasi demektir.
Butun bu tanimlarin sebebiyet verdigi bir celiski ise; Peki ilerde goruntuler ekrandan cikip real uzayda renderlanmaya baslandiginda, yani holografik renderlama yapildiginda, su anda "3D" olarak tanimladimiz oyunlara ne denecek? fake 3d? yoksa 2.7D mi?
Aslinda butun olay 3D bir dunyanin 2D uzerine projeksiyonundan baska birsey degil. Peki bugun ifade ettiginiz "3D" gercekten 3D mi? Bu yukarda yapilan tanimlari alirmisiniz almazmisiniz orasi size kalmis. Ama gorunen o ki bugunun 3D'si yarinin 2.6'si 2.7 si olacak. Ve hatta daha da acimasiz olup gelecegin "2D" si olarak anilacaklar. Anlasilan Turkiye'de her donemde "Ilk 3D Oyun" ifadesi ile bolca rastlasacagiz.
Yapilacak en temel tanim bulentgercek'in yazisinda belirttigi gibidir.
@cemuzunlar:
Sanirim kapagi baskiya coktan verdiniz. Bu durumda soylencek fazla bir soz kalmamis bize. Genel olarak T-Shirt'un altindan kaslarin goruntusunun abarti oldugunu dusunen arkadaslara katiliyorum. "Ilk 3D Oyun" ifadesine gelince; Keske bu ifadeyi hic kullanmasaydiniz. Gordugun gibi her donem bir onceki donemin boyutunu ondalikli olarak indiriyor:) Bu da ilerde cikacak bir baska oyununda "Ilk 3D Oyun" demesine sebebiyet verecek ve bu boyle gidecek.. |
|
Başa dön |
|
|
TheCotanak
|
Tarih: Wed Apr 20, 2005 9:15 pm Mesaj konusu: |
|
|
Bu işi tartışmak yerine 'kutlarım.. kapağı bizimle paylaştığınız için saolun.. emeğinize sağlık' gibi bir ifadeyle yorumunuzu belirtebilirdiniz..
Forum tartışma ortamı demek ve düzeyli olarak bu konuda çok güzel gördük bunu, ancak yine de bu konu, sadece pusu'yu kutlamak amaçlı kullanılabilirdi diye düşünüyorum..
Ben kutlarım açıkçası. |
|
Başa dön |
|
|
ebleda
|
Tarih: Wed Apr 20, 2005 10:42 pm Mesaj konusu: |
|
|
@TheCotanak:
Aslinda beyenilerimi ve takdirlerimi satir aralarinda belirtmistim fakat isin elestiri kismi sanirim biraz agir basti ve o satirlari golgeledi. Bilmiyorum, belki bir baslik altinda toplamaliydim. Bu olay biraz uslub meselesi aslinda.
Pusu'ya tebrikler! kapak konusunda bulentgercek'in son sozune bende katiliyorum; Turkiye'de boyle ilustrasyonlarin cizilebildigini gormek gercekten cok guzel. |
|
Başa dön |
|
|
Bloodshed
|
Tarih: Thu Apr 21, 2005 1:23 am Mesaj konusu: suffering |
|
|
suffering oynayanlar varsa bilirler, install ederken çıkan resmin mirror edilmiş hali. |
|
Başa dön |
|
|
Nomax
Kayıt: Jan 24, 2003 Mesajlar: 1134 Nereden: Bakırköyden.Yeni taşındık da...
|
Tarih: Thu Apr 21, 2005 7:23 am Mesaj konusu: Re: suffering |
|
|
Bloodshed demiş ki: |
suffering oynayanlar varsa bilirler, install ederken çıkan resmin mirror edilmiş hali. |
Bu bir duruş tarzı, Chaser adlı FPS nin kapağı da aynıydı.... |
|
Başa dön |
|
|
prizmax
|
Tarih: Sun Oct 23, 2005 7:46 pm Mesaj konusu: |
|
|
İlk Türk oyunuda elemanlar pek bize benzemiyorlar;daha çok Alman'a benziyorlar..oynanan bir demosu yokmu bu younun sadece tek.demosu va herhalde..zaten okadarlada bitiyor gibi..oyun gibi oyunmu merak ediyorum ama bu merakımı gidermek için 20 milyon vermek bana zarar geliyor.5 yapsaydılar ya herkes alırdı..neden böyle yapmazlar anlamıyorum doğrusu...slm.. |
|
Başa dön |
|
|
3ddreams
|
Tarih: Sun Oct 23, 2005 9:55 pm Mesaj konusu: |
|
|
prizmax demiş ki: |
İlk Türk oyunuda elemanlar pek bize benzemiyorlar;daha çok Alman'a benziyorlar..oynanan bir demosu yokmu bu younun sadece tek.demosu va herhalde..zaten okadarlada bitiyor gibi..oyun gibi oyunmu merak ediyorum ama bu merakımı gidermek için 20 milyon vermek bana zarar geliyor.5 yapsaydılar ya herkes alırdı..neden böyle yapmazlar anlamıyorum doğrusu...slm.. |
5 milyon da pahalı gelmez mi? Bedava yapsalar daha iyi olurdu. |
|
Başa dön |
|
|
proximity
|
Tarih: Sun Oct 23, 2005 10:05 pm Mesaj konusu: |
|
|
7 yıllık emek bedavaya biraz ucuza gider. Oyunun 20 YTL'sinin hepsi yapımcılara gitmiyor bunu da düşünün. |
|
Başa dön |
|
|
3ddreams
|
Tarih: Sun Oct 23, 2005 10:10 pm Mesaj konusu: |
|
|
Yok yok bedava olmalı yoksa 5 ytl bile prizmax a zarar verebilir. |
|
Başa dön |
|
|
DarkScythe
|
Tarih: Sun Oct 23, 2005 10:14 pm Mesaj konusu: |
|
|
bence üstüne parada verebilirler , adamların tipleride şöle pala bıyık fln bütün türkler birbirine benziyor ya |
|
Başa dön |
|
|
OGAN
|
Tarih: Sat Nov 12, 2005 6:14 pm Mesaj konusu: |
|
|
Bence 5 milyonda çok az eğer bence bi insan bi oyuna 15-20 milyon veremiyorsa bence hiç oynamasın...
Genede yabancı oyunlara göre çok daha ucuz yabancı oyunlar 200 milyona kadar çıka biliyor fiyatları... |
|
Başa dön |
|
|
gamasutra
|
Tarih: Sun Nov 27, 2005 9:39 pm Mesaj konusu: |
|
|
Sakın saygı göstermeyin, ZIRT BIRT Eleştirin... ya eleştiri yaptığınız Türklerin ülkemizin oyunu ya... Siz böyle yaparsanız simdiden, oyuna b.k atarsanız sürekli, kimse alıp ne oynar nede başka bişi... Oynamayın tamam ama yapan insanlara saygı gösterin... Çalmamışlar, Kimseden alıntı yapmamışlar... Kendileri üretmişler... GURUR duyulacak bişey değilmi! ayıp ya bukadarı ayıp! Bu insanlara destek verin ki ileride daha iyisini yapsınlar... Bizde uğraşıyoruz bu işlerle... ilk yapımdan sonra yeniye giden her zaman kaliteli olur... Lütfen unutmayın onlar içinde bu iş bir tecrübe meselesi... ilk defa yapıyorlar, EA gibi yada Capcom SNK gibi büyük firma değiller. Elden avuçtan keserek yapmışlar... SAYGI DUYMAYI ÖĞRENİN...
Saygılarımla Yanlışım varsa söyleyin... |
|
Başa dön |
|
|
|