Önceki başlık :: Sonraki başlık |
Yazar |
Mesaj |
cjungie

|
Tarih: Sat Jul 09, 2005 11:41 pm Mesaj konusu: Adım adım J2ME öğrenmek |
|
|
Selam arkadaşlar,
Uzun zamandır yararlı bir yazı, bir mesaj atmamıştım. Buna bir dur demenin vakti geldi. Şimdi herkes için (en çok bana) yararlı olduğunu düşündüğüm deneysel birşey yapacağım.
Bildiğiniz (yada bilmediğiniz) gibi ben cep telefonlarına C++ ile oyun yazıyordum. (uzun zamandır yapmıyorum gerçi) Ancak şimdi geç de olsa (hiçbirşey için geç değildir) J2ME öğrenmek ve adım adım neler yaptığımı sizlerle blogum vasıtasıyla paylaşmak istiyorum.
Bu yazı dizisindeki amaç kesinlikle J2ME öğretmek değil. Aksine ben J2me öğrenmeye çalışırken neler yaptığımı, hangi metodları kullandığımı sizlere göstermek. Bilen birine sormadan herhangi bir kitap okumadan, bu işe ilk adımımı sadece interneti kullanarak nasıl attığımı göstermek istiyorum.
Umarım iyi sonuçlanır , ben J2ME öğrenmeyi başarmış (yada öğrenmeye başlamış) olurum , sizler de kendinize pay çıkartırsınız.
Yayınladığım yazılar (şimdilik):
Adım #1 - Gerekli araç gereçlerin sağlanması
http://jngnet.com/makale.php?index=12 Adım 1 başlangıç
http://jngnet.com/makale.php?index=13 Adım 1 devam...
Sık sık güncellemeyi düşünüyorum... Takipte olun  |
|
Başa dön |
|
 |
cjungie

|
Tarih: Sun Jul 10, 2005 12:13 pm Mesaj konusu: |
|
|
Adım #2: Araç gereçlerin kurulumu , ayarlar ve kontrol
http://jngnet.com/makale.php?index=14 #1
Pek ilgi çekmedi galiba ama devam ediyorum... |
|
Başa dön |
|
 |
cjungie

|
Tarih: Sun Jul 10, 2005 1:02 pm Mesaj konusu: |
|
|
HelloWorld ile uğraşırken hiç kod yazmadan yaptım bunu. Araç gereçler gerçekten kolay, kodu inceledim. Java C++ gibi zaten. Öğrenirken pek zorlanmam herhalde. |
|
Başa dön |
|
 |
SoulOfSilent

|
Tarih: Sun Jul 10, 2005 1:48 pm Mesaj konusu: |
|
|
bu tip faydalı dökümanlar görmek çok güzel. amacı çok iyi ben j2me öğrenmek istemesem de okuyorum sırf bilgilenmek açısından ki ne zaman lazım olcağı belli olmaz  |
|
Başa dön |
|
 |
Tesla

|
Tarih: Sun Jul 10, 2005 2:31 pm Mesaj konusu: |
|
|
cjungie gerçekten böyle bişey yapmakla iyi yapmışsın. Takip edeceğimden emin olabilirsin
Hmm sen Netbeans + nokia tarafına gitmişsin, bende ilerleyen günlerde belki Eclipse + Sony Ericsson tarafını elimden geldigince bişeyler yazarım(inşallah) |
|
Başa dön |
|
 |
devreci

|
Tarih: Sun Jul 10, 2005 2:43 pm Mesaj konusu: |
|
|
bende izliyorum
günümüzde nerdeyse bilgisayar kadar önemli cep telefonu programcılığı dahada artıyor önemi (özellikle oyunda)
java kodu derleyip makina koduna çeviriyor dimi? |
|
Başa dön |
|
 |
kroniqque

|
Tarih: Sun Jul 10, 2005 4:57 pm Mesaj konusu: |
|
|
Pek ilgi çekmedi galiba ama devam ediyorum...[/quote]
ilgi çekmez olur mu? sen devam et. takip edeceklerden biriyim. |
|
Başa dön |
|
 |
cjungie

|
Tarih: Sun Jul 10, 2005 6:50 pm Mesaj konusu: |
|
|
Adım 2 : Son
Adım 3 : İlk adımlar ve MIDlet olayını kavrama
http://jngnet.com/makale.php?index=15
Ayrıca okuduğum dökümanlar arasında en faydalısı ve en iyisi:
http://today.java.net/pub/a/today/2005/07/07/j2me3.html
Yazıda söylediğim gibi basit bir oyun yapmayı planlıyorum. Ne kadar basit ve nasıl birşey olacak, yakında açıklarım...
Tekrar söylüyorum, bu yazımdaki temel amaç , sadece Internet kullanarak kısa sürede neler öğrenilebileceğini göstermek. Ayrıca cep telefonlarına oyun yapmanın , bilgisayar için oyun yapmak isteyenler yeni gelen arkadaşlar için mutlaka üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Başlı başına bir oyun yapmanın zorluklarını, bir oyunu oluşturan parçaları , bunların bir arada kullanılmasını öğreten birşey cep telefonlarına oyun yapımı. |
|
Başa dön |
|
 |
HakanNehir

|
Tarih: Sun Jul 10, 2005 8:47 pm Mesaj konusu: |
|
|
Ben de takip ediyorum. Güzel gidiyor.  |
|
Başa dön |
|
 |
deniz Site Yöneticisi

|
Tarih: Mon Jul 11, 2005 9:53 am Mesaj konusu: |
|
|
süper.. google a falan da güzelcene girerse birçok meraklısı için epey faydalı olabilecek bişi..  |
|
Başa dön |
|
 |
madprogrammer

Kayıt: Jun 10, 2004 Mesajlar: 290 Nereden: İstanbul // Üsküdar
|
Tarih: Mon Jul 11, 2005 10:23 am Mesaj konusu: |
|
|
ülkemizde zaten cep telefonu oyunlarına j2me tabanıyla daha fazla ilgi var yani millet java oyunu oynuyor böyle bir yazı dizisinin varolması çok iyi oldu. Üstelik bu ülkede bu işi yapmaya meraklı pc üzerine oyun yapımcısından daha fazla telefon için oyun yapacak adam vardır (en azından bir fikir çünkü etrafta çok fazla j2me türkçe port, türk oyunu var) belki olur da bu insanlar görürse bu yazıları okuyup beğenebilirler. Devamını da bekliyelim.
Alıntı: |
ben j2me öğrenmek istemesem de okuyorum sırf bilgilenmek açısından ki ne zaman lazım olcağı belli olmaz |
aynı görüşleri paylaşıyorum. belli mi olur bu oyun sektörü bakarsın ea pc oyunlarda bir şekilde j2me kullanır. her oyun programcısı da haliyle son teknolojiyi yakalamak için bu big bro'nun yolundan gider j2me öğrenir falan. ama yine de j2me'nin pc oyun yapımcılığına sıçrayacağını sanmam.
-MaD- |
|
Başa dön |
|
 |
DG

|
Tarih: Mon Jul 11, 2005 10:42 am Mesaj konusu: |
|
|
madprogrammer demiş ki: |
belli mi olur bu oyun sektörü bakarsın ea pc oyunlarda bir şekilde j2me kullanır. her oyun programcısı da haliyle son teknolojiyi yakalamak için bu big bro'nun yolundan gider j2me öğrenir falan. ama yine de j2me'nin pc oyun yapımcılığına sıçrayacağını sanmam.
|
Ben de sanmıyorum. Özellikle açılımı da Java 2 Micro Edition olunca:) J2SE ile de benim bildiğim kadarıyla gerçekleştirilmiş en iyi oyun Quake 2'nin Java'cası. Mobil ortamlarda başarılı olmasının sebebi şu "write once, run everywhere" olayı ama şu sıralar pek de olası değil (Java'nın kendisinden ziyade mobil telefonların kapasiteleri ile ilgili) Yani bir oyun çıkıyorsa üstünde aynı sürüm JVM olan değişik telefonlar için bile ayrı ayrı sürümleri çıkıyor. Başta Java, Java diyip kandırmışlar milleti. Halbuki Symbian var, C++ var. Deli gibi oyunları var. Koya Tava'ya bak oynuyor mu? Oynamaz... Komple gereksiz teknoloji... |
|
Başa dön |
|
 |
Serkan

|
Tarih: Mon Jul 11, 2005 2:27 pm Mesaj konusu: |
|
|
Çok teşekkürler... Ben işi biraz çözmeye başladım ...  |
|
Başa dön |
|
 |
cjungie

|
Tarih: Wed Jul 13, 2005 7:36 pm Mesaj konusu: |
|
|
http://www.megaupload.com/?d=23J5ZXAT İşte bugün kısa bir çalışmayla yaptığım basit oyundan bir video...[1.04mb - divx5] Öğrenme amaçlı olduğu için aşırı basit, yakında yeni bir yazı yazıcam belki oyunu da biraz geliştiririm. şu haliyle tetristen fln çok basit bi durumda izleyin görün hehehe... |
|
Başa dön |
|
 |
Tesla

|
Tarih: Wed Jul 13, 2005 8:55 pm Mesaj konusu: |
|
|
Hmmm... kaç köntörle indiriyoz bunu
Güzel görünüyor... kolaylıklar, başarılar... |
|