Ana Menü
· Ana Sayfa
· Dosyalar
· Dökümanlar
· Forum
· Günün Resmi
· Haber Arşivi
· WWW Linkleri
· Üye Listesi

     Forumlar

 strncpy ve strncpy_s
 Konu adi : Borland c++ Builder ile Amiral Batti
 Rady10 - YerliOyun
 Kabusta Kaybolmak
 Konsol da programı bekletmek
 Oyun programlama icin hangi programlama dilli ?
 flash! şanlıurfa bilgisayar oyununda(no rapid)
 Sevgilim Olur musun?
 Directx'e başlamak isteyenler bi bakın
 PSP programlama
 Flash tan php
 Bilgisyr oyunu yapmam için üniverstde hangi bölüme girmeliym
 www.arshiv.gen.ms
 Cimg.h ilgilenenler icin
 müttefik oyunu

Konu Disi
 Emraah
 Yeni sitemiz açıldı
 Kalp krizi durumunda ne yapılmalı?
 Oyun sektöründe hangi görevde çalışmak isterdiniz?
 Takım arkadaşı sorunu
 msn de renklı nıck
 pc hata veriyor ! YARDIM!!
 Gülmek isteyenler Buraya
 İnanılmaz hl 2 modu görüntüsü
 Computer Languages History

[ Forumlara Git ]


oyunyapimi.org: Forums

www.oyunyapimi.org :: Başlığı Görüntüle - Bir Oyun Stüdyosu
 SSSSSS   AramaArama   Kullanıcı GruplarıKullanıcı Grupları   ProfilProfil   LoginLogin 

Bir Oyun Stüdyosu
Sayfa Önceki  1, 2
 
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.oyunyapimi.org Forum Ana Sayfası -> Profesyonel Oyun Yapımcılığı
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
madprogrammer



Kayıt: Jun 10, 2004
Mesajlar: 290
Nereden: İstanbul // Üsküdar

MesajTarih: Sun May 29, 2005 6:57 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

benim oyun testiyle ilgili bir fikrim var;

* Beyler günümüzde bir beta tester'ın ortalama $1000 aldığını varsayalım. Şimdi böyle bir (rakamla 1) adam tutmak yeterli bence; o da profesyonel bir eleştirmen olduğu için. Fakat unutmayın ki bir oyun yapıldığında o oyunu oynayacak yegane kişiler halk beta testerlara çalışmıyoruz değil mi. E o halde şirket büyükse ve az biraz da para varsa alta 3-4 bilgisayar atılır ve bir de bizim oyunların betası. Ufak bir minibar kurulur herkes denediği her oyun başına maksimum 2 içecek 1 yiyecek alabilir; Kapı 24 saat açık haliyle halkımızı azcık da teşvikle içeri alır oyunu oynatırız. Fakat unutmayın tam sürüm asla olmaz sadece beta yani bilemediniz demo öyle 10 - 15 bölüm değil sadece 1 bölüm, daha sonra basit bir anketle fikirleri alınır; bu sayede o oyunu oynayacak gerçek kitleye ulaşılmış olur biir iki paradan tasarruf edilir ve üç o fikirler ışığında bu insanların ilgisi oyun yapımına ve oyun sektörüne daha sıcak bakmak olur

-MaD-
Başa dön
Kullanıcı profilini gör
Cofurt



Kayıt: Mar 22, 2005
Mesajlar: 11

MesajTarih: Tue May 31, 2005 2:39 pm    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver

Ülkemizde emeğe saygı yok ki.Biz millet olarak tembel olduğumuz için, sürekli her şeyin en kalitelisini ama mümkünse beleşini aradığımız için bu senaryo daha çok uzun süre böyle devam edecek gibime geliyor.Beleşçi bir millet olduğumuz ve minimum çalışmayla maksimum fayda sağlamayı amaçladığımız için korsanın önüne geçsek bile bu zihniyetin önüne geçmedikten sonra bir işe yaramayacağını düşünüyorum.Şimdi birisi 1.5 yıl uğraşıp oyun çıkaracak, alan zihniyet de diyecek ki bence 5 milyon güzel para, yeter bu oyun için.O oyunun kodlarını kim nasıl yazmış, kaç gece sabahlanmış ve ne sıkıntılar çekilmiş adamın umuru değil ki.Anlatsanız da anlamaz zaten, çalışmamış ve çalışmaya alışmamış çünkü.

Satış rakamları konusunda diğer arkadaşlara katılıyorum.500 bin çok abartı bir rakam.Starcraft bile ilk çıktığında dünya çapında 200 bin satmış, gerisini siz düşünün artık.Büyük firmalar zaten maliyetlerini satış rakamlarıyla karşılıyorlar, satış adetleriyle değil.Adam oyun yapıyor 100 bin satıyor ama gelişmiş ülkelere sattığı için en az 40$dan başlayan fiyatlarla satıyor.Bu da eder 4 milyon $.İyi para.

Bizde durum daha da kötü.Hem satış rakamı az hem de satış fiyatı çok az olmak zorunda çünkü toplumun hem alım gücü düşük hem de zihniyet gelişmemiş.Bu yüzden de yapımcı firmaların yurt dışına açılmadan tatmin edici paralar kazanması çok ama çok zor.Sen hem yıllarca uğraş oyun yap hem de 20 bin sat ve 20-30 milyondan sat.Bu da kabaca 400 ila 600 milyar arası para demek.Başta sözü geçen masraflar eklenirse direkt olarak zarar söz konusu.Gerçi ben 2.5 yıl gibi bir süreyi çok abartı buldum.Bence böyle bir ekonominin ve satış rakamlarının olduğu bir ülkede bir proje eğer çok büyük değilse MMO gibi, bir yıl içerisinde tamamlanması gerektiğini düşünüyorum.

Sonuç olarak şunu belirtmek isterim ki, ülkemizdeki oyun piyasası firmaları güçlendirmek için yeterli değildir ve mutlaka etkili pazarlama ve reklam stratejileri uygulanarak yurt dışına açılınması gerekmektedir.Bu da diğer arkadaşlarımızın belirttiği üzere çoklu dil desteğinden geçer.Yurt dışına açılmayı başarmanın bize çok şey katacağı kanaatindeyim...
Başa dön
Kullanıcı profilini gör
GameRealist



Kayıt: Oct 08, 2004
Mesajlar: 220
Nereden: Ankara

MesajTarih: Tue Jun 07, 2005 12:45 am    Mesaj konusu: olaamaaazzzz Alıntıyla Cevap Ver

Arkadaşlar ben son yapılan eleştirilere göre dökümanımı tazeledim ve bir sonuca ulaştım. Ulaştığım sonuç kısaca şöyle. Ülkemizde bir oyun stüdyosu ilk açıldığında yapılan ilk projede kar yapamıyoruz! Sadece stüdyonun masrafları ve diğer harcamalar karşılanıyor, belki de zarar ediliyor. Çünkü stüdyonun kurulum masraflarını da hesaplıyoruz. Üstüne bir de sanatkarların maaşını düşürüyoruz 500 ytl kadar. Yani durum şunu gösteriyor:

Kesinlikle dış ülkelerde satış yapılmak ZORUNDA. Eğer yapılmazsa ne doğru düzgün bir kar elde ediliyor ne de başka bişey... Reklamlar bu durumda göze çarpıyor. Oyunun reklamı, halkın korsana karşı bilinçlendirilmesi, korsana önlem almak, satış fiyatını uygun seviyede tutmak ve dış ülkelere satış yapmak lazım gele. Yoksa iş zor. gerçekler bunlardır. Eğer dökümanın yeni halini incelemek isterseniz işte link:

http://www.internetdevrimi.com/oyunforum/viewtopic.php?t=20

İşte burda. OYUNUN SATIŞ AŞAMASI başlığı altında ve onun bir kaç satır üstünde değişiklikler yaptım. Daha gerçekçi ve daha acı bir sonuç çıktı Sad
Başa dön
Kullanıcı profilini gör E-Posta'yı gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et Yahoo Messenger MSN Messenger
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    www.oyunyapimi.org Forum Ana Sayfası -> Profesyonel Oyun Yapımcılığı Tüm saatler GMT +2 Saat
Sayfa Önceki  1, 2
2. sayfa (Toplam 2 sayfa)

 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB 2.x.x © 200x phpBB Group
Türkçe Çeviri : Onur Turgay & Erdem Çorapçıoğlu
Türkçe Düzenleme: Alexis Canver
Version 2.x.x of PHP-Nuke Port by Tom Nitzschner © 200x www.toms-home.com




Web site powered by PHP-Nuke
Web site engine\'s code is Copyright © 2002 by PHP-Nuke. All Rights Reserved. PHP-Nuke is Free Software released under the GNU/GPL license.
Sayfa Üretimi: 0.111 Saniye