Önceki başlık :: Sonraki başlık |
Yazar |
Mesaj |
Norman
|
Tarih: Wed Nov 24, 2004 4:22 pm Mesaj konusu: |
|
|
SIMS konusunda yanılıyor olabilirim... |
|
Başa dön |
|
|
harzememo
|
Tarih: Wed Nov 24, 2004 4:25 pm Mesaj konusu: |
|
|
işin orası öyle de yine de bazı türlerin hayranları daha fazla, örneğin bana göre türkiye de bir aksiyon veya strateji oyunu spor/yarış türü oyunlarıdan daha fazla satacaktır. |
|
Başa dön |
|
|
xmxdas
|
Tarih: Sat Nov 27, 2004 11:40 pm Mesaj konusu: |
|
|
arkadaslar sanırım burada ortak bir kanı hakim.turkiyede oyun satılmaz.
bence hicbir konuda cok emin olmamak lazım.Verilen ornekler
(spacefire ,pusu) cok yanlıs bence.bi kere spacefire ticari bir mantıkla yazılmıs bir oyun degil.Pusu ile ilgili cok sey soylenebilir.İlk zamanlar
(2 sene once oyun yapımı ile ilgili pek bise bilmez iken) cok umutluydum.Turkler yapıyo helal olsun falan.Ama simdiki dusuncem
pusu ekibinin isin basında pek planlama yapmadıgı.Yani kucuk bir ekibiniz var ise kucuk oyun buyuk bir ekibiniz var ise buyuk bir oyun yaparsınız.gayet basit.pusu gibi bir oyun bu ise yeni baslayan 2-3 kisi tarafından yapılamaz.ikincisi cok zaman gecti.oyun eskimeye basladı.
Yazdıklarım yanlıs anlasılmasın ben pusu ekibini turkiyede oyun yapmaya calıstıkları icin taktir ve tebrik ediyorum.ancak gercekler var tabi.
oyun fiyatlarına gelice once sadece turkiyeyi dusunmemek lazım.artık dunyada internet kullanımı yaygın bu nedenle oyununuzu internetten bile satabilirsiniz.ayrıca sadece oyunun satıslarından gelecek geliri dusunmemek lazım.
1-) Bir shareware oyun icin turkiyede 10 YTL den fazla istenemez bence.Tabi shareware oyun deyince de kaliteli bise olmalı.Belki icinizde daha once duyanlar vardır ben Dweep diye bi oyun oynamıstım.oyunun mantıgı cok basit.iki boyutlu bise.ancak harika bir oyundu.bi ara ciddi ciddi almayı dusundum full versiyonunu ama 25 $ cık tı.belki gelecekte.
2-) soyle haftalarca oynayabilecegeginiz bir oyun icin se bence turkiyede oyunun satılması dusunuluyor ise 20 YTL den fazla istenmemeli.ancak bu tabiki bugün icin.Bence Türkiye 5 yıl sonra bu günkünden cok farklı olacak.
Ancak sunuda belirteyim ,gercekten oyun yapmak istiyorsanız sunlara ihtiyacınız olurdu ( bende olmadıgı icin biliyorum belki liste eksiktir )
1-Zaman
en önemli madde.okul falan varsa ( bkz şkl1 ben) once okul bitecek.
2-cebinizde( grubunuzun cebinde ) soyle bi 20 - 30 Milyar para olacak.bu para ihtiyaclarınıza gore degisir.
3-Grubunuzdaki kisiler kesinlikle bu ise hobi olarak degil bir is olarak bakmalı.Aslında tek kisi de olabilirsiniz ama o zaman grafikleri falan yaptırmak icin daha cok paraya ihtiyacınız olacaktır.
4-grubunuzda isleri yapacak kisiler olmalı( iki isi bir kisi yapailir)
-yonetici
-programcı
-2d/3d artist
-level tasarımcısı
aslında kucuk bir oyun yaptıgınızı dusunecek olursak 1 -2 islerini
3-4 islerini birer kisi yapabilir toplam 2 kisi.
ancak GTA gibi MOH gibi bi oyun yapacaksanız grubunuzda en az 10 kisi olmalı ve cebinizde 1-2 Milyon YTL (paranın cogu maaslar icin)
ve 2-3 sene zamanınız olmalı
Bu yazdıklarım 5-10 dkikada aklıma gelenler muhakkak eksikler vardır.
Son olarak Bir şeye gercekten inanırsanız bunu başarırsınız.Aranızda ÖSS
ye girenler varsa ne demek istediğimi anşarlar.
Buraya kadar okuduysanız tebrikler epey cosmusum aksam aksam.... |
|
Başa dön |
|
|
SedatAtif
|
Tarih: Sun Nov 28, 2004 10:29 am Mesaj konusu: |
|
|
xmxdas demiş ki: |
Verilen ornekler
(spacefire ,pusu) cok yanlıs bence.bi kere spacefire ticari bir mantıkla yazılmıs bir oyun degil.Pusu ile ilgili cok sey soylenebilir.İlk zamanlar
(2 sene once oyun yapımı ile ilgili pek bise bilmez iken) cok umutluydum.Turkler yapıyo helal olsun falan.Ama simdiki dusuncem
pusu ekibinin isin basında pek planlama yapmadıgı.Yani kucuk bir ekibiniz var ise kucuk oyun buyuk bir ekibiniz var ise buyuk bir oyun yaparsınız.gayet basit.pusu gibi bir oyun bu ise yeni baslayan 2-3 kisi tarafından yapılamaz.ikincisi cok zaman gecti.oyun eskimeye basladı.
|
Evet ilk mesajda yanlış örnekler vermişim, kabul ediyorum. Türk yapımı oyunları örnek göstermenin iyi bir fikir olacağını düşünmüştüm. Sonradan küçük oyun kategorisine bejeweled'in falan da girdiğini yazdım zaten. (Mesaj düzenleme özelliği açık değil ki mesajlarımızı değiştirelim!) Pusunun sorunlarını ise başka bir topic'de tartışırız.
ancak bu tabiki bugün icin.Bence Türkiye 5 yıl sonra bu günkünden cok farklı olacak.
|
+1
Buraya kadar okuduysanız tebrikler epey cosmusum aksam aksam.... |
|
|
Başa dön |
|
|
yasingulderen
|
Tarih: Sun Nov 28, 2004 12:31 pm Mesaj konusu: |
|
|
Artık Hiçbirşey eskisi gibi olmadığı kanatındayım!Yerli malı bir oyunun fiyatı maksimum 20 YTL olmalı!Dışardan gelmiyor gümrükten geçmiyor.Yeni yasalar sayesinde iyi çıkacan bir Türk oyunu uygun fiyata satılıtsa millet bu piyasanın bir hazina olduğunu anlayacak ve projeler çoğalacak ben çıkacak tek bir kaliteli yapıtın fitili ateşlemesini bekliyorum... |
|
Başa dön |
|
|
ferit
|
Tarih: Sun Nov 28, 2004 1:18 pm Mesaj konusu: |
|
|
Dün CD'ciye gittim
b:-abi fifa 2005 varmı?
c:-var.
b:- Orjinali varmı?
c:- orjinali yok orjinalmi alcaksın dedi fiyatı 98 milyon felan zaten
b:- hımm hadi ya o zaman çeksene ordan 2 cd mi 5milyon vereyim.. 1 milyon kiyak yaparsin artik.
30-40milyon olsaydı orjinalini alcaktim. |
|
Başa dön |
|
|
EzMaster
|
Tarih: Sun Nov 28, 2004 8:09 pm Mesaj konusu: |
|
|
Oyun fiyatları makul olmadıktan veya maaşlar ona göre olmadıktan sonra 98 milyona fifa 2005, 90 milyona doom 3 kim alır ki arkadaş?.. Ben türk yapımı oyunlardan umutluyum, çünkü eğer 10 - 15 ytl gibi makul bir fiyattan satılırlarsa ve iyi reklam yaparlarsa başarıya ulaşırlar. |
|
Başa dön |
|
|
xmxdas
|
Tarih: Sun Nov 28, 2004 11:55 pm Mesaj konusu: |
|
|
Bence korsanın en büyük nedeni ekonomik durumumuz.
ABD de vatandas ortalama 30 000 $ kazanıyor
Türkiyede ortalama 4000 $ kazanıyor.
30 000 / 4000 = 7.5
ortalama bir oyun 40-50 $ desek
45 / 7.5 = 6 $
yani türkiyede oyunlar bu fiyata satılsın ondan sonra kıyaslama yapalım bence.Yada bekleyelim bizim de gelirimiz 30 000$ olsun. |
|
Başa dön |
|
|
chenmy1
|
Tarih: Mon Nov 29, 2004 5:37 am Mesaj konusu: |
|
|
Valla helal olsun guzel bir tespit yapmissin.. 6$ a satsinlar kapis kapis gider......cunku bizim ulkenin geliri dedigin gibi 4000 $ civari valla hesaplar tutuyo oturdum hesapladim
Evet Turkiye sartlarinda oyun 6$ olmali.....Yabanci bil hassa ABD de cikan oyunlari buruya getirdiklerinde 7.5 kat azaltmalari lazim rakami ki Turkiyede orjinali satilsin..
ki boyle yapsalar Turkiyede orjinalini alacak insan sayisi bence milyonlarca ... Cunku milyonlarca oyun tutkunu var bence 15 milyona yakin gence nufus dersek bunun 5 milyonu kesin oyun oynuyodur..
O zaman 6$ * 5.000.000 kisi = 30.000.000 $ biri soruyodu Nintendo adli baslikta Turkiyede oyun pazari nasil 25 milyon dolar diye iste boyle |
|
Başa dön |
|
|
SedatAtif
|
Tarih: Mon Nov 29, 2004 8:52 am Mesaj konusu: |
|
|
Peki oyun programcılarının maaşları ne kadar olmalı arkadaşlar? |
|
Başa dön |
|
|
karloff
|
Tarih: Mon Nov 29, 2004 1:22 pm Mesaj konusu: ... |
|
|
Spacefire - Bedava - 5 Milyon.
Pusu- 20-40 YTL (Eğer deyeceğine inanırsam 50 YTL bile veririm belki.) |
|
Başa dön |
|
|
sezgin
|
Tarih: Mon Nov 29, 2004 2:35 pm Mesaj konusu: Küçük oyunlar |
|
|
Bence küçük çaptaki oyunlarda fiyat 3-5 euro olmalı. böyle oyunları yapan bir ordu insan yok.Yatırılan million$larda yok.Sadece alınteri var oda 5€ yu geçmemeli. |
|
Başa dön |
|
|
Tesla
|
Tarih: Mon Nov 29, 2004 4:14 pm Mesaj konusu: |
|
|
Evet ama oyun fiyatları Turkiyede 6-7$ olursa Turk insanı bu oyunları fiyatı 50-60$ olan ulkelere biraz daha ucuza geri satmak isteyecektir. Demek istedigimi anladınız sanırım ulkeden ulkeye fiyat farkı bir sorun olur. Eger arada bir fark varsa oda gumruk+kdv yuzunden oluyor. Bu kdv yi vermemek için "teyze bana almanyadan game-boy" getir gibi yöntemler var.
Artık klişe oldu ama kopya olayı iyice bitmeden Pusunun 20ytl denyukarı satması çok zor, sadece bizim gibi düşünenler alırlar(çok az). Son günlerde dikkatimi çeken Valve in Half Life için yaptığı online aktivasyon yöntemi. Gerçi onunda cracklerine rastladım ama epey geç geldi crackleri bu da bir ilerleme. (ama ben yinede orjinali için para biriktirecem )
Bi de bu işin ahlaki-dini yönü var, aldığım kopya yazılımların sahipleri ahirette yakama yapışacak mı acaba? |
|
Başa dön |
|
|
xmxdas
|
Tarih: Wed Dec 01, 2004 12:53 am Mesaj konusu: |
|
|
Bence Pusu epey gec kalmis bir oyun.eger saglam bir senaryoları yoksa sansları cok az.Ornek doom3.eger farkettiyseniz gta serisi doom3 ten cok konusuluyor.Adamlar gta3 ten sonra vc yi simdi de san antreas midir nedir onu cikardilar.doom3 grafik kalitesi gta3 ten kat kat iyi olmasına ragmen durum bu.Ben de biraz oynadım doom3 u ancak insan hemencecik(bi kac gun) sıkılıyo.Beni üzüyor bu durum tabi.Şimdi Türkiyenin ilk 3d oyunu diye çıkıcan piyasaya sonra beğenilmesse yazık olur.Yani Türkiyeden oyun çıkmaz mantığı iyice yerleşir falan.Bende çamurdan da olsa çıkınca alırım herhalde.Ama 30 YTL den fazla olursa zor biraz.bi de iyi bi oyun tum dünyada satar.O zaman Türkiyede korsan var diye kafa yormazsınız....
Konu dışı : Krizin sitesini takip ediyorum son 5-6 aydır bi gelişme yok.onlar da herhalde tam gaz pusuya yardım ediyorlar.Bakalım inşallah iyi bi şeyler çıkar.Ancak ben şahsen pek umutsuzum....... |
|
Başa dön |
|
|
DoganBir
|
Tarih: Wed Dec 01, 2004 1:15 am Mesaj konusu: |
|
|
Konu dışı : Krizin sitesini takip ediyorum son 5-6 aydır bi gelişme yok.onlar da herhalde tam gaz pusuya yardım ediyorlar.Bakalım inşallah iyi bi şeyler çıkar.Ancak ben şahsen pek umutsuzum....... |
bildiğim kadarı ile kriz in grafiklerle ilgili olan kısım bitmiş. network ile ilgili kısmını sanırım bytespell yapıyor. orada takılmış durumda oyun. Yani Yoğurt Teknolojileri kendi üstüne düşen kısmı bitirdi diye biliyorum. Pusu da şu sıralar çıkmış olmalıydı. İnşallah Resfest de son durumu öğrenecez. Belki katılanlara 1 tane armağan ederler Promosyon olarak |
|
Başa dön |
|
|
|